41. Which molecule has a trigonal bipyramidal shape?

a) SFâ‚„
b) PClâ‚…
c) NH₃
d) CHâ‚„
Answer: b) PClâ‚…

42. What type of bond is present in a molecule of hydrogen chloride (HCl)?

a) Nonpolar covalent bond
b) Polar covalent bond
c) Ionic bond
d) Metallic bond
Answer: b) Polar covalent bond

43. Which of the following molecules has a dipole moment of zero?

a) NH₃
b) Hâ‚‚O
c) COâ‚‚
d) HCl
Answer: c) COâ‚‚

44. Which molecule has the greatest bond angle?

a) NH₃
b) Hâ‚‚O
c) COâ‚‚
d) CHâ‚„
Answer: c) COâ‚‚

45. Which of the following compounds exhibits metallic bonding?

a) NaCl
b) MgO
c) Fe
d) Hâ‚‚O
Answer: c) Fe

46. The hybridization of the central atom in carbon tetrachloride (CClâ‚„) is:

a) sp
b) sp²
c) sp³
d) sp³d
Answer: c) sp³

47. Which molecule has a bent shape due to lone pair repulsion?

a) COâ‚‚
b) CHâ‚„
c) Hâ‚‚O
d) PClâ‚…
Answer: c) Hâ‚‚O

48. What is the bond angle in a molecule with trigonal planar geometry?

a) 90°
b) 109.5°
c) 120°
d) 180°
Answer: c) 120°

49. Which of the following is a polar molecule?

a) CClâ‚„
b) CHâ‚„
c) Hâ‚‚
d) Hâ‚‚O
Answer: d) Hâ‚‚O

50. Which element has the highest electronegativity?