21. Which molecule has a trigonal planar shape?

a) Hâ‚‚O
b) NH₃
c) BF₃
d) CHâ‚„
Answer: c) BF₃

22. Which of the following has sp hybridization?

a) Ethyne (Câ‚‚Hâ‚‚)
b) Ethene (Câ‚‚Hâ‚„)
c) Ethane (C₂H₆)
d) Benzene (C₆H₆)
Answer: a) Ethyne (Câ‚‚Hâ‚‚)

23. Which of the following molecules is nonpolar?

a) Hâ‚‚O
b) NH₃
c) COâ‚‚
d) HCl
Answer: c) COâ‚‚

24. What is the main type of intermolecular force present in CHâ‚„?

a) Dipole-dipole interactions
b) Hydrogen bonding
c) London dispersion forces
d) Ionic forces
Answer: c) London dispersion forces

25. Which type of bonding is present in metals?

a) Covalent bonding
b) Ionic bonding
c) Metallic bonding
d) Hydrogen bonding
Answer: c) Metallic bonding

26. The hybridization of the central atom in methane (CHâ‚„) is:

a) sp
b) sp²
c) sp³
d) sp³d
Answer: c) sp³

27. Which molecule has a square planar geometry?

a) XeFâ‚„
b) SF₆
c) BF₃
d) NH₃
Answer: a) XeFâ‚„

28. Which of the following pairs of elements would most likely form an ionic bond?

a) H and O
b) N and O
c) Na and Cl
d) C and H
Answer: c) Na and Cl

29. What type of bond is formed between two chlorine atoms in Clâ‚‚?

a) Ionic bond
b) Polar covalent bond
c) Nonpolar covalent bond
d) Hydrogen bond
Answer: c) Nonpolar covalent bond

30. Which molecule has a seesaw shape?

a) SFâ‚„
b) PFâ‚…
c) CHâ‚„
d) Hâ‚‚O
Answer: a) SFâ‚„